AI-GUST, dat is de naam van het fintechbedrijf dat sectorgenoten Vandelanotte, BDO België en Van Havermaet oprichten. De nieuwe Belgische AI-speler bundelt data uit alle mogelijke bestaande boekhoudsoftwarepakketten en andere bronnen en laat er artificiële intelligentie op los om automatisch financiële adviezen, trends en benchmarks te formuleren voor de bedrijfswereld. AI-GUST, dat vanuit de universiteitsstad Leuven actief zal zijn, neemt het komende jaar een tiental computerwetenschappers, data-ingenieurs, frontend-ontwikkelaars en software-ingenieurs aan.

BDO België (omzet € 31 mln), Van Havermaet (€ 40 mln) en Vandelanotte (€48 mln). Hun gemeenschappelijke dochterbedrijf AI-Gust brengt onder meer de lonen, verkoopcijfers, het commerciële netwerk en de productiekosten van klanten in kaart.

De software is een realisatie van Tim Bottelbergs, afgestudeerd in AI aan de KU Leuven en burgerlijk ingenieur aan BDO. Hij heeft een lange ervaring als technisch consultant bij de KMO voor de installatie van software en data-analyse. Met de drie boekhoudkantoren samen hebben zij AI-Gust gecreëerd, een software om data te analyseren en alle mogelijke informatie te verschaffen.

Het AI-platform zal bijvoorbeeld snel kunnen berekenen wat de impact van een nieuwe wet of Europese regel is op het compliancebeheer van bedrijven of bekijken of de kosten, zoals die voor energie bijvoorbeeld, van een onderneming in lijn liggen met spelers uit dezelfde sector.

Bedrijven die de SaaS-software van AI-Gust zullen gebruiken, kopen meer dan een softwarelicentie. Ze zullen deel uitmaken van een grotere community. Hoe meer accountants, softwareleveranciers en financiële experten aansluiten, hoe performanter het AI-platform wordt. 

Over 1 jaar zal de software klaar zijn om applicaties aan bedrijven te verkopen. AI-Gust wil boekhouders niet vervangen maar hen helpen bij hun werk. Via AI zal AI-Gust vergelijkende analyses van sectoren maken. Het databedrijf richt zich op familiebedrijven en de Belgische kmo's.

Lees verder op de site van Vandelanotte