Ontwikkelingen op Europees niveau in de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking. Wat moet u weten? De Europese Commissie gaf herhaaldelijk te kennen dat ze meer wil inzetten op “fair taxation” (i.e. eerlijke, rechtvaardige belastingheffing) binnen de Europese Unie. Voor jaareinde werden er vanuit die optiek verschillende initiatieven genomen in de vorm van voorstellen tot richtlijn.

Enerzijds initieerde ze de effectieve minimumbelasting van 15 % in hoofde van multinationals in elk land waar zij actief zijn (naar het ontwerp van de OESO ‘GloBE’, oftewel ‘Global Anti Base Erosion’ regels). Dit zal enkel gevolgen hebben voor grote ondernemingsgroepen die een geconsolideerde groepsomzet van minstens 750 miljoen euro realiseren. Diezelfde grote multinationals moeten ook (wellicht vanaf medio 2024) bepaalde informatie aan het brede publiek openbaar maken.

Anderzijds bevatten de voorstellen van de Commissie ook een richtlijn die het oneigenlijke gebruik of misbruik van ‘shell companies’ aanpakt (ATAD 3). Deze richtlijn zou van toepassing zijn op alle ondernemingen, ongeacht hun omvang. Wij zoomen er dan ook graag op in.

Lees verder op de site van Jubel