De laatste tijd controleert de fiscus meer en meer vanop afstand. In plaats van een bezoek ter plaatse wordt u gevraagd om een digitale export van uw boekhouding door te sturen. Dit is het gevolg van een wetswijziging, geïnspireerd door de corona-epidemie. Voor u als belastingplichtige heeft dit wel een aantal minder prettige gevolgen. Fiscalist Koen Servranckx wijst op de addertjes onder het gras bij de nieuwe werkwijze van de belastingcontroleur.

De fiscus staat voor de deur. Of toch niet?

Elke fiscale controle moet doorgaan op de plaats waar de boekhouding van de onderneming wordt bijgehouden. Meestal zal dit de maatschappelijke zetel van de gecontroleerde onderneming zijn maar in sommige gevallen kan dit ook één van de vestigingseenheden zijn. Het bezoek van de fiscus kan zowel aangekondigd als onaangekondigd gebeuren maar sowieso was het steeds aan de controleur om zich te verplaatsen.

Eens de controle ter plaatse doorgaat mogen echter wel kopieën van documenten worden gemaakt en mag zelfs een kopie van de export van de boekhouding worden meegenomen.

Lees verder op de site van PIA Group