Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Accountant (10 november) maakt het ITAA de resultaten van de jaarlijkse Accountancybarometer bekend.

Stijgend ondernemingsvertrouwen


Het ondernemersvertrouwen lijkt zich duidelijk te herstellen. Waar vorig jaar nog 58% van de bevraagden zich 'ongerust' verklaarden, daalde dit aantal tot 40%. Tegelijkertijd steeg de groep die het optimistisch zien tot net geen 30% (komende van 11%). Niet onbelangrijk is dat 58% verklaarde dat Covid een rol speelde in het inschatten van dit vertrouwen, gevoelig minder dan de 85% vorig jaar.

“Deze trend verheugt ons natuurlijk”, merkt Bart Van Coile, voorzitter ITAA. “Het ziet ernaar uit dat we stilaan maar zeker uit het Covid-dal kruipen. Er wordt ook steeds minder op steunmaatregelen beroep gedaan. Wat ons hier verder in sterkt, is dat de cliënten van onze leden terug meer beginnen te investeren. Waar vorig jaar 38% op de rem gingen staan, is hun aantal meer dan gehalveerd (16%). Zij die meer denken te investeren dan voorheen, zijn dan weer meer dan verdubbeld.”

Administratieve lasten


Net zoals in het verleden reeds meermaals vastgesteld werd, blijven de administratieve verplichtingen waaraan de ITAA-leden onderworpen worden een doorn in het oog. Net als vorig jaar staat frustratie rond het UBO-register op plaats één. Zomaar even 88% van de respondenten omschreven dit als hun belangrijkste administratieve last. Dat is meer dan vorig jaar (84%). Het UBO-register blijft dus het typevoorbeeld van een belastende administratieve rompslomp. Maar ook de administratieve verplichtingen die uit de anti-witwaswetgeving voortvloeien zijn voor 77% een punt van ergernis.

“Dit jaar werden de overheidstools vaak aangehaald als een bron van administratieve last”, vult ITAAVoorzitter Bart Van Coile aan. “Dit is niet verwonderlijk, ook de ITAA-servicedesk werd dit jaar overspoeld door meldingen van onze leden over moeilijkheden bij het gebruik van de overheidstools Tax-on-Web, Biztax en Intervat.”

Steeds meer particuliere klanten


Niet minder dan 84% van de ondervraagden lieten weten dat particulieren op hen beroep hebben gedaan voor hun aangifte van de personenbelasting. “Deze vraag werd in eerdere edities niet gesteld, maar we voelden aan dat op dit vlak iets aan het bewegen was”, legt Bart Van Coile uit. “Veel heeft te maken met de toegenomen complexiteit van de aangifte, waardoor de behoefte om zich ook voor deze aangifte te laten begeleiden door een expert groter wordt. Deze trend vergroot vanzelfsprekend de maatschappelijke rol van ons beroep.”

Onze adviserende rol wordt steeds belangrijker
BART VAN COILE – voorzitter ITAA


“Het positieve antwoord op de vraag of de digitalisering ervoor zal zorgen dat de accountant/belastingadviseur naar de toekomst toe een grotere adviserende rol zal gaan spelen kent een opmerkelijk breed draagvlak. Zomaar even 81% van de respondenten zijn van deze evolutie overtuigd, tegenover slechts 4% die het anders zien. Laten we niet vergeten dat adviesverstrekking altijd al een onderdeel van ons takenpakket is geweest. Op dat vlak is er niets nieuws onder de zon.

Feit is dat dit in de toekomst belangrijker zal worden. Het zal ook meer gericht en op maat van de klant gebeuren. Het verwondert me niet dat uit een volgende vraag gebleken is dat 90% ervan overtuigd is dat de accountant/belastingadviseur van morgen verschillende vaardigheden in huis zal moeten hebben."

Lees verder op de site van ITAA