In de reeks ‘Jong & vennoot’ laten we de jonge wolven van de accountancy aan het woord. Wie zijn ze, hoe zijn ze gestart en is dat nu een voordeel of toch misschien een nadeel, vennoot worden op jonge leeftijd? Deze reeks wordt je aangeboden door AdminPulse, kantoorsoftware die het jou als accountant makkelijker maakt. 

Met Bemifisc heeft Tom Michem sinds 2 jaar een eigen accountancykantoor in Wetteren. Hij werkt ook nog in een ander kantoor in Hamme, dat hij op termijn wil overnemen. Voor hij accountant werd, was Tom aan de slag in de … metaalsector.

“Met een diploma elektromechanica op zak werkte ik als technieker in de metaalsector”, vertelt Tom. “M’n vrouw was zelfstandig nagelstyliste en had een groothandel in die producten. Ik deed haar boekhouding, zo is dat gegroeid. Aan de hogeschool heb ik toen accountancy gestudeerd, en daarna ook m’n ITAA-titel behaald.”

“Met m'n technische achtergrond ben ik graag bezig met digitalisering, die nu volop speelt in de accountancy. Moderniseren, automatiseren: helemaal mijn ding. Of ik het niet mis om met m'n handen te werken? Nee, geef mij maar computers. Zeven jaar geleden ben ik begonnen bij een boekhoudkantoor in Hamme.”

Je bent zelf zij-instromer en moet dus niet overtuigd worden. Maar hoe kunnen we anderen warm maken voor de accountancy?

"Goeie vraag. Onze job wordt soms veel te oubollig voorgesteld. Zeker op school. Toen ik daar startte, kreeg ik alleen maar wetteksten voorgeschoteld. Die zijn uiteraard belangrijk, maar onze stiel is zoveel meer dan dat. Eerlijk: ik vond de opleiding supersaai. Terwijl onze job volop menselijke contacten omvat, de digitalisering zo boeiend is ... Jongeren zijn toch bijna allemaal IT-minded?”

“Het is een prachtig beroep, maar op school merk je daar veel te weinig van, en ik vrees dat velen daardoor afhaken. Ik kon het allemaal wel plaatsen omdat ik al praktijkervaring had en wist dat de job meer inhoudt dan enkel wetsartikels van buiten blokken, maar als dat je kennismaking is met accountancy ...”

“Wat we eraan kunnen doen? Jongeren sneller in de praktijk inzetten: bedrijfsstages, en hen daar niet alleen de saaiste werkjes laten doen. Zorg dat ze tijdens hun opleiding zo realistisch mogelijk kennismaken met het volledige plaatje.”

Lees het hele interview met Tom

De hele reeks ontdekken?

Lees verder op de site van AccountancyVandaag