De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) of de EU-richtlijn inzake duurzaamheidsrapportering komt er snel aan. Organisaties zullen moeten rapporteren over onder andere de CO2-uitstoot, de invloed op biodiversiteit, de naleving van de mensenrechten en diversiteit. 

Een-ver-van-mijn-bedshow denk je dan als accountant. Niets is minder waar. Die CSRD-richtlijn wordt vanaf 2024 bij beursgenoteerde bedrijven met meer dan 500 werknemers ingevoerd en een jaartje later ook bij de andere grote bedrijven (met minstens 20 miljoen euro balanstotaal, 40 miljoen euro netto-omzet en/of 250 FTE’s). 

Toch gaat dit ook onmiddellijk een impact hebben op de gemiddelde KMO. Zo zal een kleine fruitteler meer gegevens over zijn verse producten aan de grote supermarktketens moeten kenbaar maken. De kans is reëel dat die fruitboer daarvoor bij zijn accountant komt aankloppen. 

In het jaarverslag zal je dus meer informatie vinden over hoe het bedrijf scoort op vlak van milieu, maatschappij en behoorlijk bestuur (ESG: Environment, Social en Governance). 

De vraag is of bedrijven hierop voorbereid zijn? En zijn accountants dat? Als ik met accountants praat, moet ik vaststellen dat duurzaamheid nog niet echt leeft. Toch mag je de gevolgen waarbij duurzaamheid een rol zal spelen niet onderschatten. Denk alleen al aan de transportsector. Vandaag lijkt het alsof alleen de landbouwers met de milieuproblemen opgezadeld worden. 

Onlangs waren we op bedrijfsbezoek bij Alfa accountants en adviseurs. Zij zijn het duurzaamste accountantsbedrijf van Nederland. Eerst hebben ze ervoor gezorgd dat duurzaamheid een plek in hun DNA kreeg. Ondertussen is Alfa accountants en adviseurs ook B Corp-gecertificeerd. Dat zijn bedrijven die behalve winst, ook nadrukkelijk duurzame en sociale doelstellingen nastreven.
 
Fou-Khan Tsang, voorzitter van Alfa accountants en adviseurs: “In het certificeringsproces moet een organisatie minimaal 80 punten halen. En die 80 is een goede start.  Alfa accountants en adviseurs scoorde bij aanvang 101.9 en we zitten vandaag aan 114.9. Als dienstverlener is dit een heel hoge score. Enkel productiebedrijven kunnen dichter opschuiven naar het maximum van 200 punten.”

Vandaag is duurzaamheid ook een onderdeel van de dienstverlening van Alfa. Niet evident als je weet dat 40% van hun cliënteel afkomstig is uit de agrarische sector. Toch is duurzaamheid ook een interessant gegeven om als werkgever aantrekkelijk te blijven. Volgens een recente studie van KPMG slaat één op vijf een baan af omdat duurzaamheid ontbreekt in het doel van de onderneming. Jonge mensen willen weten wat een bedrijf kan betekenen voor de mensheid.

Bij Alfa accountants en adviseurs hebben ze een tool ontwikkeld die de C02-footprint berekent. En onlangs was Yuki de eerste boekhoudsoftware die een duurzaamheidsmonitor lanceerde. Allicht volgen er ook nog andere software toepassingen die de CO2-uitstoot in kaart brengen. Neen, de rekenmachine moet je gelukkig niet terug bovenhalen.

Zo zie je maar dat financiële cijfers ook de ondernemer zullen helpen om keuzes te maken op vlak van toekomstbestendig ondernemen. Ondernemingen die de switch naar een groene economie maken kunnen tevens aanspraak maken op bepaalde subsidies. Ook in het subsidielandschap kan je als accountant de ondernemer wegwijs maken. De rol van de accountant is nog lang niet uitgespeeld. Integendeel zelfs.


Danny De Pourcq - Xerius
Deze column verscheen in de nieuwsbrief van Xerius & SD Worx - september 2023

Onze columnisten zijn experts in de accountancy in brede zin. Ze schrijven in eigen naam. Deze opiniebijdragen hebben geen commercieel doel maar willen ons aan het denken zetten.

Lees verder op de site van Danny De Pourcq