Wie ben je en waarvoor ben je kandidaat?

Mijn naam is Thomas van der Zee, gepassioneerde fiscalist van beroep en volwaardig ITAA-lid sinds december 2022. Na twee jaren als lid van de stagecommissie, heb ik mijzelf kandidaat gesteld voor de Raad van het ITAA omdat ik ervan overtuigd ben dat een jong gezicht en een frisse wind voor het ITAA op vandaag een troef kan zijn. Dit gezien het beroep van accountant op vandaag een knelpuntberoep is en de toestroom van nieuwe accountants jaarlijks daalt. De promotie van het beroep zal de komende jaren dan ook een cruciale rol spelen. Hier wil ik me graag voor inzetten zodat we samen impact kunnen maken op ons mooi beroep.

Wat zijn jouw specifieke voorstellen voor het ITAA?

Promotie van het beroep zowel bij jongeren (zie hierna) als bij personen met ervaring in andere sectoren die de overstap willen maken, met het oog op het aantrekkelijker maken van de job als accountant. Meer duiding geven bij de maatschappelijke en economische impact van het beroep.

Verbetering van de communicatie tussen het Instituut, de stagiairs maar ook de stagemeester. Gelet op de onduidelijkheid die er soms is onder de stagiairs en stagemeesters, is het van cruciaal belang dat belangrijke informatie op een vlotte en duidelijke manier gecommuniceerd kan worden.

  • Hieronder kan bv. worden verstaan de vereiste kennis voor het toegangsexamen en de tussentijdse proeven. De stagiair dient meer geïnformeerd te worden over wat hij kan/moet verwachten op deze kennistoetsing. Hierbij denk ik aan het ter beschikking stelling van cursusmateriaal (meer seminaries en meer cursussen) voor de stagiairs. Kleine kantoren hebben soms niet de capaciteiten om alle cursussen te voorzien.
  • Een centraal aansprekingspunt ontwikkelen dat zal dienen als luisterend oor voor de stagiairs en al hun vragen. Zo gaan we echt voor een persoonlijke aanpak.
  • Duidelijkheid verschaffen over de belangrijke impact die stagemeesters hebben. Dit wordt op vandaag te weinig aangekaart maar kan er verder ook voor zorgen dat de stagiair beter kan fungeren in zijn/haar stage en de uiteindelijke uitoefening van de job als accountant.

Inzetten op digitalisering en efficiëntie. Gaande van de (papieren) aanvraag tot toetreding als stagiair, de automatische uitwisseling van gevolgde seminaries tot de communicatie van tussentijdse resultaten.

Meer inzetten op het bekendmaken van het Instituut. De jongeren al van op de schoolbanken warm maken voor een toetreding tot het Beroepsinstituut.

Leefbaarheid van het beroep. Streven naar transparante, duidelijke en realistische timings van de verplichtingen maar ook vereenvoudigen, digitalisering binnen eigen verplichtingen en verminderen administratieve last (niet enkel intern maar ook bij uitvoeren verplichtingen bv. publicaties, AWW…). Dit in samenspraak met de bevoegde ministeries.

Verder de brug maken tussen het Instituut en de FOD Financiën om de samenwerking te verbeteren met als doel:

  • Van conflictmodel evolueren naar een overlegmodel
  • Controles efficiënter laten verlopen
  • De impact op de werkdruk van cijferberoepers verlagen

Waarop moet het ITAA volgens jou meer inzetten?

Op de jeugd. Op vandaag wordt het ITAA soms nog te vaak gezien als een log systeem, een “titel”. Er is geen verbondenheid tussen de stagiairs (dit in tegenstelling tot bv. de advocatuur). Hierdoor stel ik vast dat jongere mensen die in kleinere kantoren werken vaak de weg naar het ITAA niet vinden. De verjonging van het beroep maar ook de mensen in ons beroep houden, zal een belangrijk punt worden de komende jaren.
Daarnaast moet de ambassadeurscel verder worden uitgewerkt en moeten er meer bijeenkomsten worden ingepland om de band tussen de leden te verbeteren maar ook vooral om verder ideeën uit te werken.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor de accountancysector in België en hoe denk je ze aan te pakken?

De digitalisering en het vinden van accountants zullen enorme uitdagingen zijn de komende jaren voor onze sector.

Naar mijn mening zou de digitalisering en vooral het aanleveren van materiaal nog meer vanuit het Instituut moeten komen. Dit om de woekerprijzen die er soms op vandaag worden gevraagd voor pakketten te kunnen drukken voor de kleinere kantoren.

Het vinden van accountants en dus het aantrekkelijk maken van ons beroep, moet starten in het middelbaar. Dit gezien deze leerlingen op het punt staan om te beslissen wat ze willen studeren en wat ze zichzelf zien doen als toekomstige job.

Op vandaag heerst in de middelbare scholen nog een grote misconceptie omtrent ons beroep. Zo wordt er nog vaak gedacht dat ons beroep zal uitsterven door de digitalisatie of dat ons beroep enkel bestaat uit facturen verwerken (de “boekhouder” zoals ze in de volksmond steeds zeggen). Dit terwijl onze sector volledig aan het heroriënteren is en we veel meer doen dan dat. We zijn meer en meer aan het evolueren naar een vertrouwenspersoon dat advies verleent. Daarnaast zijn er handen te kort om alles te kunnen doen wat wij als accountant willen realiseren. Wanneer een leerling uit het middelbaar kiest voor een opleiding tot accountant is er meer dan werkgelegenheid genoeg voor hem.

De studenten uit het hoger onderwijs daarentegen, hebben meestal al beslist welke weg ze willen uitslaan en dienen niet meer te worden overtuigd.

Wat wens je de accountancysector toe?

Leefbaarheid van het beroep. Streven naar transparante, duidelijke en realistische timings van de verplichtingen maar ook vereenvoudigen, digitalisering binnen eigen verplichtingen en verminderen administratieve last (niet enkel intern maar ook bij uitvoeren verplichtingen bv. publicaties, AWW…).

Hoe zie je de rol van technologie en digitalisering in de accountancysector? En welke stappen zou je nemen om de sector meer te laten innoveren?

Technologie en digitalisering zullen ervoor zorgen dat het beroep een andere invulling zal krijgen. Vroeger kwamen de klanten om de balans te bespreken en vertelden wij ze hoe ze het gedaan hadden in het verleden. We hadden op dat moment de rol van historicus. Op vandaag willen de klanten meer en sneller inzicht in de cijfers alsook voorspellingen voor de toekomst, waardoor onze rol van historicus verandert naar futurist.

Ik zou hameren op het feit dat het ITAA een grotere rol moet spelen in de digitalisering, dit vooral als kostprijsdrukkingsmiddel. Veel accountants wensen te digitaliseren maar doen dit vaak niet omdat hun kantoor te klein is om de zware pakketten aan te schaffen. Op deze manier missen deze kantoren de opportuniteiten van de huidige en steeds innoverende technologie. Het lijkt mij een kans voor het ITAA om de kantoren hierbij de ondersteunen zodat we steeds kunnen blijven innoveren.

Waar raak jij door geïnspireerd?

Ik raak geïnspireerd door mensen die durven te veranderen. Mensen die niet in eigen belang handelen, maar steeds nadenken over het groter geheel.

Dank je Thomas en erg veel succes met de verkiezingen!

Deze reeks over de ITAA-verkiezingen heeft tot enig doel om kandidaten de kans te geven hun inhoudelijk programma te delen. Op geen enkele manier wil AccountancyVandaag een invloed uitoefenen op deze verkiezingen. AccountancyVandaag heeft geen letter gewijzigd aan de originele tekst van de kandidaten. Alle kandidaten hebben de kans gekregen hieraan deel te nemen. De volgorde waarin we de kandidaten aan bod laten komen, is volgens instroom.

Lees verder op de site van AccountancyVandaag